Zlato i srebro za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u F3K kategoriji zrakoplovnog modelarstva

01.08.2019.

Reprezentativci Hrvatskog zrakoplovnog saveza u F3K kategoriji radioupravljanih modela jedrilica zrakoplovnog modelarstva na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj, već treću godinu za redom su ostvarili vrhunske rezultate, u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji te u ukupnom ekipnom poretku. Osamnaestogodišnji Marko Damjanović osvojio je zlatnu medalju u juniorskom poretku, a reprezentacija Hrvatske zauzela je 2. mjesto u ekipnom poretku. Natjecanje je održano od 14. do 20. srpnja 2019. u Mađarskoj, u gradu Jakabszallas, a na njemu su sudjelovali natjecatelji iz 31 zemlje svijeta.

Junior Marko Damjanović osvojio je zlatnu medalju u juniorskom poretku, u konkurenciji između 25 natjecatelja iz cijelog svijeta, dok je Nikola Frančić, do samog ulaska u finale držao prvu poziciju na ljestvici, te kao prvoplasirani finalist, na kraju zauzeo odlično 5. mjesto u ukupnom seniorskom poretku, u konkurenciji od 87 natjecatelja iz cijeloga svijeta.

Hrvatska reprezentacija zauzela je i vrhunsko 2. mjesto, osvojivši srebrnu medalju u ekipnom poretku.

I ostali hrvatski reprezentativci osvojili su odlične rezultate, tako je u ukupnom seniorskom poretku, Arijan Hucaljuk zauzeo 14. mjesto, dok je Filip Geci zauzeo 36. mjesto, u konkurenciji od ukupno 87 natjecatelja. Junior Luka Črep zauzeo je odlično 11. mjesto u ukupnom juniorskom poretku, te su zajedno, Luka Črep i Marko Damjanović, u ekipnom juniorskom poretku zauzeli 8. mjesto, od ukupno 10 ekipa.

Na Svjetskom provenstvu u F3K kategoriji radioupravljanih modela jedrilica zrakoplovnog modelarstva u gradu Jakabszallas sudjelovali su natjecatelji iz 31 zemlje svijeta i to: Njemačka, Francuska, Češka, Sjedinjene Američke Države, Švicarska, Poljska, Austrija, Novi Zeland, Južnoafrička Republika, Nizozemska, Izrael, Japan, Švedska, Slovačka, Kina, Velika Britanija, Italija, Kanada, Belgija, Australija, Ukrajina, Litva, Danska, Kazahstan, Turska, Mađarska, Finska, Singapur, Rusija, Rumunjska i Hrvatska, odnosno 87 natjecatelja u seniorskoj, te 25 natjecatelja u juniorskoj konkurenciji.

Fotografije i video (klikom na fotografiju) sa Svjetskog prvenstva možete pogledati na ovoj stranici Hrvatskog zrakoplovnog saveza.

Izdvojeni uspjesi hrvatskih zrakoplovnih modelara na međunarodnoj razini

Europsko prvenstvo 2018. godine održano je u Slovačkoj, gdje su reprezentativci Hrvatskog zrakoplovnog saveza također ostvarili vrhunske rezultate. U ekipnom poretku juniorska F3K reprezentacija osvojila je 1. mjesto, Arijan Hucaljuk u seniorskoj konkurenciji 2. mjesto, te Marko Damjanović u juniorskoj konkurenciji 3. mjesto.

2017. godine održano je Svjetsko prvenstvo u Ukrajini gdje je tada sedamnaestogodišnji Marko Damjanović ostvario je vrhunske rezultate u pojedinačnom poretku juniora plasirajući se na 6. mjesto od ukupno 38 natjecatelja iz 11 zemalja svijeta, dok je juniorska reprezentacija u sastavu Marko Damjanović (17 god.), Luka Črep (14 god.) i Viktor Copan (16 god.) osvojila broncu u ekipnom poretku. U konkurenciji seniora Nikola Frančić držao je, do samog ulaska u finale, prvu poziciju na ljestvici, te kao prvoplasirani finalist uz konkurenciju od 90 vrhunskih natjecatelja iz 33 zemlje svijeta, plasirao se na 6. mjesto svjetskog poretka. Danijel Horvatić osvojio je 10. mjesto. Seniorska F3K reprezentacija u ekipom poretku plasirala se na 11. mjesto svjetske rang liste od ukupno 33 zemlje svijeta.

Hrvatski reprezentativci ostvarili su vrhunske rezultate na Svjetskom prvenstvu 2019. godine, te tako opravdali i ponovno dokazali kako su u F3K kategoriji zrakoplovnog modelarstva, među najboljima na svijetu.

Sudjelovanje reprezentacije Hrvatske na Svjetskom prvenstvu zrakoplovnih modelara u F3K kategoriji radioupravljanih modela omogućeno je potporom Ministarstva znanosti i obrazovanja kroz financiranje programa javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi na temelju Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću u razdjelu Ministarstva znanosti i obrazovanja za aktivnost A577028 - Poticaji Hrvatskoj zajednici tehničke kulture.

vrh stranice