JAVNI POZIV zajednicama tehničke kulture za prijavu po jednog osnovnoškolca u Ljetnu školu

25.04.2019.

Na temelju Programa rada i Financijskog plana HZTK za 2019. godinu HZTK objavljuje svim zajednicama tehničke kulture Javni poziv za besplatnu prijavu jednog učenika osnovne škole od petog do osmog razreda iz svake ZTK u Ljetnu školu tehničkih aktivnosti 2019.
Rok prijave je petak, 7. lipnja 2019.

Ljetna škola tehničkih aktivnosti je jedinstvena škola tehničkih aktivnosti u Republici Hrvatskoj jer uključuje visoku razinu tehničkog opismenjavanja djece i mladih u različitim područjima tehničke kulture, a Hrvatska zajednica tehničke kulture je organizira od 2008. godine.

U 2019. godini Ljetna škola tehničkih aktivnosti će biti održana u dva termina: od 2. do 11. srpnja i od 30. srpnja do 8. kolovoza. 

Ovogodišnjim programom definirano je da će u Školi sudjelovati 100 djece od 5. do 8. razreda osnovnih škola iz različitih krajeva Republike Hrvatske kako slijedi:: 

  • nagrađeni učenici na nacionalnim natjecanjima koja organizira HZTK (61. natjecanje mladih tehničara, Modelarska liga i Robokup) 

  • odabrani učenici prema preporuci zajednica tehničke kulture (ZTK) kojima će biti omogućeno besplatno sudjelovanje u Školi - 54 učenika, odnosno 1 iz svake ZTK

  • učenici iz različitih županija Republike Hrvatske prema pozivu koji će biti objavljen na internetskoj stranici www.hztk.hri na društvenim mrežama i koji će platiti kotizaciju za sudjelovanje u Školi - 29 učenika

Nastava se održava u skupinama do 15 učenika u kojima je omogućen individualni rad, a način rada je prilagođen potrebama i interesima pojedine skupine. Program i način rada razvijaju kreativnost, motoriku, razvoj kritičkog mišljenja i promatranja, lakše pamćenje, lakšu primjenu naučenog te samostalnost u istraživanju i zaključivanju, a sve to u vrhunskim uvjetima koje omogućuje Nacionalni centar tehničke kulture.

Programi Ljetne škole ostvaruju se izradom projektnih zadataka. Učenici će sudjelovati u radionicama: modelarstva, elektrotehnike, robotičkih konstrukcija, automatike, tehnologije 3D ispisa, brodomaketarstva te u kreativnim radionicama. U tim radionicama učenici će izraditi: binarni sat, zidni sat ukrašen tehnikom pirografije, elektroničku značku, personaliziranu tehničku tvorevinu izrađenu tehnologijom 3D ispisa i maketu broda.
Suradnici u provedbi radionica Škole bit će Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva, Hrvatski savez brodomaketara i Kajakaški savez Zagreba.

Voditelji radionica su iskusni učitelji tehničke kulture koji godinama sudjeluju u programima izvannastavnih aktivnosti tehničke kulture te su mentori učenicima na natjecanjima mladih tehničara.

Tijekom boravka u Kraljevici učenici su pod stalnim pedagoškim i liječničkim nadzorom.

Svi su učenici osigurani tijekom cjelokupnog boravka u Kraljevici (u Nacionalnom centru tehničke kulture, tijekom organiziranog prijevoza od Zagreba do Kraljevice i natrag te tijekom boravka na plaži).

Smještaj
Smještaj na bazi punog pansiona je organiziran nasuprot Nacionalnog centra tehničke kulture u hotelu Kraljevica u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama.

Slobodno vrijeme
Slobodno vrijeme izvan radionica je organizirano kroz različite sportske i zabavne aktivnosti pod pedagoškim i liječničkim nadzorom. Uz odlazak na plažu i kupanje, za sve je učenike organizirana sportska obuka u kajaku i kanuu pod vodstvom licenciranih voditelja i trenera Kajakaškog saveza Zagreba. Uz navedene slobodne aktivnosti, nezaobilazne su i Ljetne igre bez granica u kojima će učenici moći pokazati i svoja umijeća u sportskim/interpretativno/zabavnim disciplinama (u stolnom tenisu, karaokama, badmintonu, boćanju, pikadu, košarci, nogometu…). Također, navečer su organizirane filmske, disco, X-box, Kinect i karaoke večeri u velikoj dvorani Nacionalnog centra tehničke kulture, a učenicima je u slobodno vrijeme na raspolaganju informatička učionica.

Ostale informacije i prijave
HZTK će za sve polaznike Ljetne škole osigurati organizirani prijevoz autobusom na relaciji Zagreb - Kraljevica - Zagreb.
Nakon javne objave programa Škole na internetskoj stranici HZTK www.hztk.hr i na društvenim mrežama i prijave nagrađenih učenika s natjecanja i preporučenih učenika iz ZTK, Hrvatska zajednica tehničke kulture primat će prijave za učenike koji sami plaćaju boravak na Ljetnoj školi do ispunjenja upisne kvote.
Više informacija o dosadašnjim Ljetnim školama tehničkih aktivnosti dostupno je ovdje.

Pozivamo sve ZTK da prijave svog člana za sudjelovanje u Programu ljetne škole TA u terminu od 2. – 11. 7. 2019. putem poveznice a u terminu od 30. 7. – 8. 8. 2019. putem slijedeće poveznice.

Također je nužno Obrazac za roditelje/staratelje (ispunjen i potpisan od strane roditelja/staratelja) skenirati i poslati na nctk@hztk.hr

Prijave traju do uključivo 7. lipnja 2019.

Dodatne informacije:
Hrvatska zajednica tehničke kulture, Nacionalni centar tehničke kulture (NCTK)
Svijetlana Grubišić, voditeljica NCTK
Strossmayerova 32, 51262 Kraljevica
Tel: +385(0)51/282-418, mob: 091/465-6771
E-pošta: svijetlana.grubisic@hztk.hr, nctk@hztk.hr

 

 

vrh stranice