Ljetne radionice Hrvatskog fotosaveza za mlade u srpnju 2011.

13.05.2011.

LJETNE FOTORADIONICE ZA MLADE „Ambijent – kulturna baština“, Pula

 • 1. grupa: 4. – 15. srpnja 2011.
 • 2. grupa: 17. – 28. srpnja 2011.

Hrvatski fotosavez od 1997. godine priređuje ljetne fotoradionice za mlade osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, u Puli, odnosno na području cijele Istre.

U nizu tih aktivnosti kojima je osnovni cilj bio poticanje kreativnosti mladih usporedno s formiranjem vizualno-likovnog kriterija u okruženju hrvatske kulturne baštine, kao i kulture života u baštinjenom prirodnom ambijentu, razvijao se kreativno-kritički odnos prema mediju fotografije.

Hrvatska likovno-vizualna tradicija, a u tom kontekstu više od 150 godina stvaralaštva na području fotografije, obvezala nas je da cijenimo tradiciju kao vrhunac kvalitete koja je nastajala u prošlim vremenima.

Program je valjalo uklapati u metode koje se u pozitivno ocijenjenim pristupima kreativnosti svagdje u Europi prepoznaju kao kvalitetne. Trebalo je „držati međunarodni kriterij“, a ne zaboraviti domaće specifičnosti, nuditi originalne ideje na otvorenom tržištu ideja zahvaćajući u svom radu raspone od elementarnih fotografskih postupaka pa sve do najsofisticiranijih tehnika digitalizacije i elektronskih medija.

U tom kontekstu, želeći i dalje unapređivati kulturu temeljenu na neposrednom iskustvu onih segmenata života koji ne pristaju na senzacionalizam, žutu kulturu, komercijalu, korupciju duha, izmišljenu shizmu između tehnike i umjetnosti, želi se i dalje na nov način pokrenuti nove inicijative.

Kriterij rada, osnovna orijentacija ostaju isti: zdrav razum, tolerancija, nenametanje ideja, učenje za mir i suživot s prirodom, globalno učiniti čitljivom lokalnu kulturu, suvremeno progovoriti o starom i na nov način progovoriti o svemu što se može svesti pod definiciju „vizualnog diskursa“.

Usmjeravajući svoj rad prema hrvatskim krajevima, njihovim spomenicima koji govore o opstojnosti u okviru europske uljuđenosti, prema tradiciji sklonoj eksperimentu i inovativnosti, želimo poticati nadolazeće generacije na aktivni pristup u kojemu se susreću sinergija i autopoetičnost. Jer, mlade generacije imaju pravo na svoj izričaj, „svako vrijeme ima pravo na svoju umjetnost, svaka umjetnost mora biti slobodna“.

Program

cjelodnevni rad, snimanja na terenu (dvadesetak različitih lokacija na području cijele Istre), tehnička priprema, analize radova, vježbe snimanja, edukativni filmovi, fotografija bez fotoaparata, camera obscura, aplikacije na tekstilu, modeliranje u glini i fimo-masi, skupna završna izložba, evaluacija

Metode rada

 • istraživačka poduka, suradničko učenje
 • program angažira kognitivno, afektivno i psihomotoričko područje
 • kontinuirana cjelodnevna aktivnost, pri čemu igra dobiva značajno mjesto
 • poticanje interesa i maksimalne motivacije
 • rad se temelji na sudjelovanju, suradnji, interakciji i međuodnosu svih sudionika
 • voditelji nisu prenositelji svojih znanja i iskustava, već priređivači okružja za slobodan i nesputan kreativan izraz, poticanje kritičkog mišljenja i izražavanja, aktivne vježbe, analize i sistematizacija
 • aktivno interpretiranje novih iskustava, suradnja u realizaciji zajedničkog projekta

Tematski okvir – kulturna i prirodna baština

Shvaćanje teme kao rezultata brojnih promjena, a svijest o njezinim vrijednostima preduvjet je razumijevanja među različitim ljudima i prihvaćanja različitosti. Ona omogućuje društvenu koheziju i stvaranje prisnosti među ljudima, nudi prostor zajedničkih susreta i doživljaja

Sudionici

Ukupno 16 sudionika osnovnoškolskog (5. – 8. razred) i srednjoškolskog uzrasta u jednom terminu, 8 ženskih i 8 muških.
Grupe će se formirati prema redoslijedu prijava (do popune) i datumu konačne uplate kotizacije.

Smještaj

 • Hostel Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza u Puli
 • Uvala Valsaline, Veruda
 • osmerokrevetne sobe
 • zajednički sanitarni čvor

Kotizacija

Kotizacija po sudioniku: 2.200,00 kn (Obuhvaća: smještaj u Hostelu na bazi punog pansiona, cjelokupni program fotoradionice, stručno vodstvo, potrošne materijale, izradu fotografija, izložbu, prijevoz na različite lokacije snimanja, ostalo ...)
Žiro račun: Hrvatski fotosavez, Zagreb
Broj: 2360000 – 1101559603, Zagrebačka banka d.d. Zagreb
OIB: 40966763794

Ostale informacije

Voditeljica programa: Zlata Medak, voditeljica programa za mlade Hrvatskog fotosaveza
Odgovorna osoba: Predrag Bosnar, tajnik Hrvatskog fotosaveza
Informacije: Predrag Bosnar, 091/ 1003 888, 01/ 4848 793

 • Snimljene fotografije vlasništvo su i neotuđivo autorsko pravo svakog od sudionika fotoradionice.
 • Sve snimljene radove autori će ponijeti sa sobom po završetku fotoradionice na elektronskom mediju, koji će donijeti sa sobom.
 • Hrvatski fotosavez može koristiti fotografije snimljene u fotoradionici za potrebe organiziranja fotografskih izložaba mladih, uvrštenje u međunarodne i domaće natječaje za mlade, tiskanje publikacije o fotoradionici, izradu CD-a ili besplatno objavljivanje u medijima u svrhu promocije programa.
 • Dnevni raspored rada organizator će istaknuti unaprijed, a polaznici su ga dužni poštivati u cijelosti.
 • Polaznici radionice mogu napustiti krug Hostela isključivo organizirano uz pratnju punoljetne osobe koju odredi organizator.
 • Svaki sudionik mora imati svoj digitalni fotoaparat s pripadajućom karticom.Sudionici fotoradionice dolaze u Hostel u Pulu u svom aranžmanu i o svojem trošku.
 • Moguće je osigurati prijevoz sa autobusnog kolodvora u Puli do Hostela uz prethodni dogovor.

Prijava učenika

Prijavnice za fotoradionice možete pronaći ovdje (1. termin) i ovdje (2. termin).

Program fotoradionice provodi se sukladno Suglasnosti koju je Ministarstvo prosvjete i športa Republike Hrvatske 2000. godine izdalo Hrvatskom fotosavezu za izvođenje programa odgoja, obrazovanja i osposobljavanja djece i mladeži u tehničkim, tehnološkim i informatičkim znanjima i vještinama iz područja fotografske djelatnosti.
Komisija za kulturu Vijeća Europe je 1996. godine na Kolokviju „Kultura, kreativnost i mladi“ program fotoradionice ocijenila primjernim oblikom izvannastavnog i izvanškolskog odgoja i obrazovanja mladih, a 1998. ga je uvrstila u svoj pilot-projekt „Kultura, kreativnost i mladi“, uz preporuku za provedbu u svim zemljama članicama Vijeća Europe.

vrh stranice