Održan Festival tehničke kulture ZTK grada Splita

18.12.2020.

U splitskim osnovnim školama Kman-Kocunar i Plokite je u organizaciji Zajednice tehničke kulture grada Splita u dane 1. i 2. prosinca održan Festival tehničke kulture. Ta već tradicionalna manifestacija je ovaj put provedena u izmijenjenom obliku, uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Za učenike viših razreda škola domaćina su upriličene radionice modelarstva i elektrotehnike, robotike, obrade stiropora, radioamaterstva i elektronike, te predavanje iz astronomije i noćno promatranje neba teleskopom. U skladu s propisanim zaštitnim mjerama, u svakoj od radionica je sudjelovala najviše polovica učenika jednog razreda. U provedbi Festivala su sudjelovali i članovi udruga članica ZTK grada Splita - Društva pedagoga tehničke kulture (DPTK) Split, Radio kluba Marjan i Zvjezdanog sela Mosor (ZSM) - te gosti iz Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK). Glavni teret organizacije ovog Festivala je iznio tajnik ZTK grada Splita, Tomislav Nikolić.

Radionice modelarstva i elektrotehnike su upriličene za učenike 5. i 6. razreda OŠ Kman-Kocunar, a vodio ih je Zvonimir Lapov-Padovan, voditelj radionica HZTK-e. Sudionici radionica su se upoznali s izradom jednostavnih predmeta od šperploče, te dijelovima strujnog kruga i postupkom lemljenja. Prema zadanom predlošku, učenici su prvo od šperploče načinili podlogu bedža za majicu. Kao vježbu lemljenja, učenici su potom na tiskane pločice zalemili prekidač, držač za bateriju i dvije LE diode. Kako se radilo o istosmjernom strujnom krugu, đaci su morali paziti na polaritet baterije i trošila. Na kraju radionice, učenike je obradovalo to što su uz naučeno sobom mogli ponijeti i svoje uratke - svijetleće bedževe.


Tajnik Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika Tomo Sjekavica je održao pet radionica mBot robotike, četiri u OŠ Kman-Kocunar i jednu u OŠ Plokite. U tim radionicama su polaznici upoznati s mBot robotima, njihovim dijelovima, te različitim načinima upravljanja njima. Nakon upravljanja daljinskim putem, polaznici su prešli na programiranje robota. Prvo im je prezentiran način korištenja radnog okvira mBlock za programiranje mBot robota. Na primjerima su naučili isprogramirati osnovne programe u programskom jeziku Scratch. Učenici su na kraju kroz zadatke programirali robote da se kreću po zadanim uputama, te su očitavali informacije s različitih senzora.

U radionicama elektronike su učenici, pod vodstvom svog mentora, učitelja tehničke kulture i informatike i člana DPTK Split Dragana Stanojevića, bili upoznati sa svojstvima elektroničkih elemenata. Tijekom radionice, učenici su spajali strujne krugove na eksperimentalnoj pločici, rabeći pasivne i aktivne elektroničke elemente. Tako su se tijekom radionice upoznali s načinom spajanja na eksperimentalnoj pločici, svojstvima otpornika, kondenzatora, ispravljačkih i svjetlećih dioda, te bipolarnih tranzistora. Učenici su samostalno spajali elemente na eksperimentalnoj pločici, prema shemama i montažnim crtežima.
Radionicu obrade stiropora u OŠ Kman-Kocunar je vodio predsjednik ZTK grada Splita i nekadašnji ravnatelj te škole Martin Olujić. Učenici su termičkim rezačima oblikovali blokove sitropora u jednostavna geometrijska tijela, ali i u složenije, kompozitne forme. U radionici radioamaterizma, tajnik splitskog RK Marjan Rolando Milin (9A3MR) je upoznao učenike iste škole s osnovama toga zanimljivog i korisnog hobija, te ih uputio u to što trebaju učiniti da bi i sami postali radioamateri. Astronom-animator ZSM-a Zoran Knez je održao predavanje o Sunčevom sustavu, također u OŠ Kman-Kocunar, a prvog dana Festivala je ispred škole vodio i promatranje Jupitera, Saturna, Marsa i Mjeseca teleskopom.
U svim ovim aktivnostima je sudjelovalo ukupno oko 250 učenika dviju osnovnih škola. ZTK grada Splita se od srca zahvaljuje njima i osoblju njihovih škola.
vrh stranice