Održano 2. kolo Modelarske lige Grada Zagreba

06.03.2015.

Drugo kolo Modelarske lige Grada Zagreba održano je 23. veljače 2015. u OŠ Julija Klovića u Zagrebu.

Modelarstvo kao izvannastavna aktivnost učenika u osnovnim školama, klubovima mladih tehničara i centrima tehničke kulture Grada Zagreba pobuđuje sve veći interes učenika i mentora/voditelja. Tako se na 2. kolu Modelarske lige Grada Zagreba okupilo 17 ekipa, 34 učenika, iz 9 osnovnih škola i 1 centra tehničke kulture; 10 učitelja/voditelja. 

2. kolo je održano je 23. veljače 2015. u OŠ Julija Klovića, koja nam je omogućila uspješno i ugodno održavanje natjecanja iz modelarstva, a usporedno se održavala radionica za učitelje/voditelje i sve ostale zainteresirane učitelje tehničke kulture. Za sveukupnu organizaciju i provedbu natjecanja i radionice učitelja pobrinuo se tajnik Društva pedagoga tehničke kulture Zagreba i djelatnik škole g. Petar Dobrić.

Organizaciju provedbe 2. kola Modelarske lige izveli su članovi DPTKZ: Petar Dobrić, Đula Nađ, Zdravko Mikinčić i Sanja Kovačević, a kao pomoć i podrška u pripremi materijala, zadataka i dijela opreme pridružio nam se Hrvoje Vrhovski u ime Hrvatske zajednice tehničke kulture. Svu ostalu pomoć, savjete i dokumentaciju pomogla nam je pripremiti Biljana Trifunović.
Zadatak 2. kola bila je izrada kutije za naočale. U pripremnom dijelu g. Vrhovski upoznao je natjecatelje sa zadatkom te elementima i kriterijima vrednovanja gotovog uratka. 

Svi su natjecatelji i njihovi mentori imali desetak minuta za pripremu i dogovore o načinu rješavanja postavljenog zadatka. U trosatnom radu sve su ekipe završile izradu i dizajniranje svojeg rada.
Po završetku natjecanja, prosudbena komisija vrednovala je radove i prema elementima vrednovanja bodovala radove te donijela odluku o najuspješnijim natjecateljima.

Na 2. kolu prvo mjesto osvojila je ekipa Kaštelanci III: Marina Hajdarević i Nina Slapničar iz OŠ Jure Kaštelana, mentorica Svjetlana Seljanec Savković. Drugo mjesto osvojila je ekipa Šišmiši: Lea Kanjuh i Mia Greta Zorko iz OŠ Dragutina Domjanića, mentor Mladen Stojanović. Treće mjesto osvojila je ekipa Sela3: Mia Leko i Olga Zofia Wieromiejzyk iz OŠ Sesvetska sela, mentor Branko Latas.

Pobjedničkim ekipama uručena su priznanja za osvojene rezultate te je najavljeno održavanje 3. kola Modelarske lige za svibanj 2015.
Društvo pedagoga tehničke kulture Zagreba nastavilo je sustavnu edukaciju učitelja tehničke kulture i voditelja tehničkih aktivnosti u području modelarstva. Tako je tijekom održavanja 2. kola Modelarske lige održana radionica pod nazivom „Modelarstvo – održavanje opreme i izvođenje vježbi iz modelarstva“. Na radionicu se odazvalo 22 učitelja tehničke kulture. U uvodnom dijelu demonstriran je način sastavljanja Unimat strojeva te su polaznici dobili detaljne upute kako održavati strojeve i kako ih prilagoditi potrebama različitih vrsta obrade drva (rezanje, tokarenje, brušenje, bušenje).
U praktičnom dijelu učitelji su se mogli okušati u samostalnom sastavljanju novih strojeva, u izradi jednostavnih uporabnih predmeta od drva postupcima rezanja, bušenja, brušenja i tokarenja. Radionicu je održao Damir Ereš iz Malog majstora.

2. kolo Modelarske lige Grada Zagreba realizirano je izuzetno uspješno i poticajno, kako za učenike tako i za njihove mentore te s nestrpljenjem očekujemo 3. kolo natjecanja.

Pripremila: Predsjednica DPTK Zagreba, Sanja Kovačević, prof.

REZULTATI

FOTOGALERIJA

vrh stranice