Pripreme učitelja za Natjecanje mladih tehničara i Modelarsku ligu

21.10.2013.

Hrvatska zajednica tehničke kulture i ove školske godine organizira pripreme učitelja za Natjecanje mladih tehničara i Modelarsku ligu. Pripremne radionice će se održati u listopadu i studenom u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici te u Zvjezdanom selu Mosor. Također, djelatnici HZTK će, prema pozivu voditelja i mogućnostima, održati i savjetovanja učitelja na županijskim stručnim vijećima. Cilj radionica i savjetovanja je kvalitetna priprema učitelja za Natjecanje mladih tehničara u područjima: Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, Automatika te Orijentacija i komunikacija (nova područja u P programu) te za Modelarsku ligu.

Organizator programa:


Organizator stručnog usavršavanja učitelja tehničke kulture je Hrvatska zajednica tehničke kulture, Dalmatinska 12, Zagreb.
Suorganizatori su županijske i gradske zajednice tehničke kulture.


Ciljevi programa:
Kratkoročni cilj:

  • osposobiti i usavršiti učitelje (mentore) koji djeluju u osnovnim školama ili udrugama tehničke kulture za samostalnu pripremu učenika za Natjecanje mladih tehničara u područjima: Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, Automatika te Orijentacija i komunikacija (nova područja u P programu) te za Modelarsku ligu.

Dugoročni ciljevi:

  • povećati broj učenika u Natjecanju mladih tehničara i Modelarskoj ligi na svim razinama;
  • povećati znanje i vještine učenika u natjecanjima mladih tehničara (Natjecanje mladih tehničara i Modelarska liga);
  • potaknuti organiziranje izbornih, izvannastavnih ili izvanškolskih odgojno-obrazovnih aktivnosti tehničke kulture u osnovnim školama i udrugama tehničke kulture;
  • unaprijediti kvalitetu provođenja nastave u predmetu tehnička kultura.


Polaznici programa:


Polaznici programa su učitelji (mentori) tehničke kulture koji djeluju u osnovnim školama ili udrugama tehničke kulture, a koji se žele aktivnije uključiti u Natjecanje mladih tehničara, Modelarsku ligu i provedbu aktivnosti tehničke kulture. U stručnom osposobljavanju po području može sudjelovati do 21 učitelj (mentor) tehničke kulture.


Voditelji stručnog usavršavanja:
Voditelj stručnog usavršavanja bit će učitelj koji je nositelj izrade zadatka u pojedinom području na Natjecanju mladih tehničara u školskoj godini u kojem se organizira natjecanje, a koji je ujedno i član Državnog povjerenstva Natjecanja mladih tehničara u Republici Hrvatskoj. Uz njega će tijekom programa biti suvoditelj - organizator programa koji je djelatnik Hrvatske zajednice tehničke kulture (Hrvoje Vrhovski).

Voditelji po područjima:

  • Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina – Ivan Rajsz, prof.
  • Orijentacija i komunikacija – Đuka Pelcl
  • Automatika – Branimir Grgić Markulin, dipl.ing.

Mjesto i vrijeme provedbe programa:

1. Nacionalni centar tehničke kulture, Kraljevica


Stručno usavršavanje bit će organizirano u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici, Strossmayerova 32, u listopadu i studenom 2013. u područjima modelarstva, orijentacije i komunikacije te automatike, prema sljedećem rasporedu:


Program stručnog usavršavanjaa izvodi se u obliku radionice kroz teorijsku i praktičnu nastavu i to u učionici Nacionalnog centra tehničke kulture u Kraljevici. Program traje ukupno 16 školskih, u blok satima, kao vikend-radionica od petka popodne (od 17 sati) do nedjelje do 13 sati. Program Orijentacije i komunikacije uključuje i praktičnu vježbu na terenu.
Učionica u kojoj se provodi nastava je potpuno opremljena svim potrebnim alatom, materijalom, priborom i opremom koja je potrebna za prijenos i samostalno usvajanje znanja i vještina, a svaki polaznik ima svoje radno mjesto.
Praktični dio nastave provodi se odgovarajućim nastavnim metodama: metodom demonstracije, uvježbavanjem radnih postupaka, sistematizacijom sadržaja. Radne zadatke polaznici izvode većim dijelom samostalno, a tamo gdje je to potrebno uvode se i metode timskog i grupnog rada.

Hrvatska zajednica tehničke kulture će osigurati svu potrebnu opremu, pribor i materijal za radionice te će izdati potvrdu o stručnom usavršavanju kojim će polaznik biti osposobljen za samostalnu pripremu učenika za natjecanja mladih tehničara i provedbu odgojno-obrazovnih aktivnosti u područjima: Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, Orijentacija i komunikacija te Automatika. U potvrdi će biti navedeno ime i prezime polaznika, naziv i mjesto ustanove iz koje dolazi, vrijeme, mjesto i trajanje usavršavanja, ime i prezime voditelja te sadržaj programa.

Organizacija i troškovi smještaja i dolaska u Kraljevicu:

Dolazak u Kraljevicu je u vlastitoj organizaciji.
Hrvatska zajednica tehničke kulture financirat će troškove kotizacije i smještaja u Hotelu Kraljevica za sve prijavljene polaznike koji u prošloj školskoj godini nisu polazili pripremne radionice za Modelarsku ligu u Kraljevici. Također, HZTK će financirati troškove kotizacije i smještaja za sve učitelje koji će sudjelovati u programima usavršavanja u područjima: Orijentacija i komunikacija i Automatika (maksimalno 21 učitelj po području).
Za sve ostale zainteresirane učitelje kotizacija za radionice iznosi 300 kn.

Dodatne informacije i prijave na: biljana.trifunovic@hztk.hr i hrvoje.vrhovski@hztk.hr

2. Zvjezdano selo Mosor

Stručno usavršavanje za učitelje s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije održat će se u Zvjezdanom selu Mosor od 15. do 17. listopada 2013. Hrvatska zajednica tehničke kulture će osigurati svu potrebnu opremu, pribor i materijal za radionice te će izdati potvrdu o stručnom usavršavanju kojim će polaznik biti osposobljen za samostalnu pripremu učenika za natjecanja mladih tehničara i provedbu odgojno-obrazovnih aktivnosti u područjima: Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, Orijentacija i komunikacija te Automatika. Usavršavanje se provodi u suorganizaciji sa ZTK Splitsko-dalmatinske županije i ZTK Grada Splita. Dodatne informacije i prijave na: maja@ztk-split.hr

Prijavnicu preuzmite ovdje.


3. Županijska stručna vijeća (savjetovanja)


Hrvatska zajednica tehničke kulture će, prema potrebi, pozivu i mogućnostima, organizirati savjetovanja učitelja na i županijskim stručnim vijećima u područjima: Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, Orijentacija i komunikacija te Automatika.
Dodatne informacije i prijave na: biljana.trifunovic@hztk.hr i hrvoje.vrhovski@hztk.hr

Prijava zainteresiranih učitelja:
Rok za prijavu zainteresiranih učitelja za radionice je do tri dana prije početka pojedinih radionica.


Informacije i prijave za programe u Nacionalnom centru tehničke kulture: biljana.trifunovic@hztk.hr
Informacije i prijave za programe u Zvjezdanom selu Mosor: maja@ztk-split.hr

vrh stranice