Radionica CB komunikacije za učenike (Zagreb, studeni - prosinac 2012.)

31.10.2012.

Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) u suradnji s Hrvatskim savezom CB klubova (HSCB) organizira besplatnu radionicu „CB komunikacija i njegova primjena“ za učenike 5. i 6. razreda osnovne škole. Radionica će se provesti tijekom studenoga i prosinca ove godine u HZTK, Dalmatinska 12, Zagreb.

Radionica započinje u subotu, 10. studenoga 2012., a sastoji se od četiri cjeline koje će se obraditi tijekom izvođenja subotnje nastave 10., 17. i  24. studenoga te 1. prosinca. Nastava započinje u 9,00 sati, traje četiri školska sata, a podijeljena je na komunikacijski i praktični dio. Dakle, osim rada i vježbovne komunikacije u prostoru je predviđen i praktični dio nastave pri kojem će se koristiti mjerni instrumenti - unimjer, lemilice, itd.

Za završetak radionice (zadnji dan, subota 1. prosinca) izvesti će se mala vježba koja objedinjuje uspostavu baznog centra veze i njegova uspješna prva veza. Na toj pokaznoj vježbi mladi polaznici prezentirati će znanje stečeno na radionici te prikazati blagodati korištenja CB stanice i njezinu praktičnu uporabu.

Radionicu može pohađati najviše 20 učenika.

Prijavnicu preuzmite ovdje. Rok prijave: 5. studenoga 2012.

ŠTO JE CB ?

Građanski opseg, nazvan CB (civilni band), je slobodno sredstvo izražavanja „slobodne komunikacije“ koje koristi radio valove.
Korištenje CB primopredajnika je jedini besplatan način komunikacije govorom riječi bez naplate vremena komunikacije, tj. telefonskih impulsa. Najjednostavniji tipovi CB stanica (ručni „vokci“) koriste se za dječje igre te za komunikaciju u raznim hobijima. U novije doba, s obzirom na svoju veličinu i snagu domet im je uvelike smanjen, ali uspješno zamjenjuju mobitele na manjoj udaljenosti. Stoga smo i dobili velike simpatije među mladima, a naročito zbog niske cijene nabave. Dakako, riječ je o uređajima koji se uspješno uvezuju s klasičnim CB „vokcem“, takozvanim PMR-om (UHF), koji radi na 446 MHz.
CB je jedno od rijetkih komunikacijskih sredstava kojeg ne guše posebne zakonske regulative oko nabave i uporabe te se zato i može nabaviti jeftino i slobodno.

GDJE SE CB MOŽE KORISTITI ?

Namjene CB-a su mnoge, jednostavne i besplatne:

  • OBITELJ: veze među članovima obitelji, npr. veza s članom obitelji koji se vozi u automobilu ili veza između ostarjelih roditelja i djece koja žive na raznim lokacijama grada.
  • PRIJATELJI: jednostavno korištenje jeftinih uređaja omogućava kroz komunikaciju stjecanje velikog broja prijatelja i poznanika. Omogućuje komuniciranje među svim slojevima ljudi, hendikepiranim osobama, umirovljenicima i sl., koji tako savladavaju izolaciju.
  • PRAKTIČNE KORISTI: informacije o prometu, sigurnost na cesti, sve vrste nesebične pomoći. CB je od neprocjenjive koristi poljoprivrednicima, ribarima, lovcima, planinarima , izletnicima itd.
  • HUMANITARNE SVRHE: CB korisnici pomažu pri spašavanju mnogih ljudi, obavještavaju hitnu pomoć, policiju, vatrogasce i prateće službe 112 u slučaju raznih nepogoda.

Prednost CB-a je ta što nije potrebno polagati radio-amaterski ispit, tako da svaka građanska osoba može biti korisnik CB radijske stanice bez obzira na dob i spol!

Kontakti za dodatne informacije

Telefon: 01 4848 633, 4848 758 ili 4848 760

vrh stranice